ВРЕМЕТО НА КВАРКИТЕ

интерактивна театрална инсталация на тема квантова физика   

 

идея и режисура: Гергана Димитрова

концепция: Гергана Димитрова и Ивайло Миленков

текст - импровизация по структура: Ивайло Миленков, Петър Мелтев

сценография, костюми, обекти: Елена Шопова

видео: Никола Налбантов

музика: Ивайло Миленков

участват: Ангелина Гаврилова (танцьор), Нейтън Купър (танцьор), Петър Мелтев (актьор), Ивайло Миленков (физик)

асистент продукция: Лора Каравелова

озвучаване: Ясен Тошев MULTISOUND

координация: екип на проекта:

Катрин Хрусанова

популяризация: Културна фондация А25

 

 Може би ще се досетите, но и ние ще си кажем, че става въпрос за естественото продължение на една от четирите миниатюри, съставили „ПроТекст 5: Навреме“ през 2012 в Централна минерална баня. Събрахме същия екип, но въоръжен с още повече познания по квантова физика и чувство за хумор. Заедно продължаваме да огъваме линеарната ни представа за времето, за да разнищим това понятие от гледна точка на съвременната наука. 

 

премиера: София, България, 2013г.

30, 31 октомври и 1, 2 ,6 ,7 ,8 ,9 ,11 и 15 ноември

ул. „Пиротска“ 5, София (бившото кино „Македония“, бившият Black Box Club, т. нар. Македонски културен клуб)

начален час: 20:00 часа

 

партньори: Sofia Live, TimeArt, радио Бинар, Гьоте-Институт България, Сдружение Българска Наука, Фондация За Оборище, Комендария „Княз Борис I“, част от Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България, и за помощта на Здрава Каменова, на Екзарката, Катето и Яница от Sleepwalkingz, както на всички съмишленици, приятели и доброволци, които ни помогнаха в този проект.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата - 2019 г. 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

 

Номинация за “Икар 2014” за майсторско техническо изпълнение; В селекцията на „АСТ – фестивал за свободен театър” 2013; Софийски театрален салон 2013; Международен театрален фестивал “Тарарабумбия” 2014 в гр. Благоевград.

 

За най-любознателните:

Основната цел на проекта „Времето на кварките” е да изследва понятието „време” през очите на съвременната наука. Екипът иска да разкаже и покаже по разбираем и забавен, но същевременно задълбочен и коректен начин едни от най-интересните парадокси в съвременната физика. Избират формата „театрална инсталация” – мъглява и неясна за аудиторията, но даваща достатъчно свобода за артистични идеи. Основният проводник на информация в спектакъла е случващото се пред нас интервю с действителен физик-експериментатор. Споделяните с нас идеи за същността на квантовия свят и последните хипотези и търсения на физиката и космологията, биват онагледени чрез множество разположени в пространството инсталации. Публиката се движи свободно между различните обекти, като най-вероятно ще срещне два кварка, които също циркулират в залата и представляват жива инсталация, демонстрираща метафорично и бутафорно част от схващанията на съвременната наука за елементарните частици, от които сме изградени. 

Защо физика в театъра?

Съвременната наука има крещяща нужда от популяризация на достиженията си, а хората имат необходимост и право да знаят докъде е стигнала науката, накъде отива и за какво се бори. Комуникацията между тях има отчаяна нужда от общ език. Театърът може да предложи такъв! Организация „36 маймуни” вярва, че театърът е един от най-добрите медиуми за споделяне на идеи, емоции, но и информация. С този проект екипът продължава да развива концепцията си за „научен театър”, който има образователна насоченост. 

 

ФБ: https://www.facebook.com/quarktime

 

снимки от Здравко Йончев: тук и тук

 

 

 

ГАЛЕРИЯ

София                                                                                    ©Здравко Йончев

Благоевград

ВИДЕО