В малкия голям свят на прилепите - видео проект


Във видео-проекта "В малкия голям свят на прилепите“ (What About Bats?) артистите от екипа на "36маймуни" разказват за смелите хипотези, които известната пътешественичка и учен прилеполог Антония Хубанчева в момента доказва с експериментите си в областта на сензорната екология.

 

От филма научаваме още как се провежда научно изследване, как различните науки си помагат, за да разберем истината и какво мислят учените за връзката между пандемията с COVID 19 и прилепите.

 

ЕКИП:

сценарий и режисура: Гергана Димитрова

научен консултант по сценария и съавтор: Антония Хубанчева

видео арт и анимация: Никола Налбантов

художник: Елена Шопова

камера и монтаж: Боряна Пандова

глас зад кадър: Петър Мелтев

в ролята на водещ: Елена Атанасова

музика: Павел Терзийски и Веселин Веселинов-Еко

звук: Иво Стаменов - Отто 

превод на английски: Мариана Събева,

превод на немски: Aлександър Зицман

комуникации и социални медии: Културна фондация А25

 

Тенденцията за засилване на диалога между наука и изкуство се развива стремително през последните 30 години. В Европа и вече има множество центрове, които развиват и надграждат този диалог и се стремят да утвърдят важността на науката и изкуствата за развитието на обществото. Екипът на „36 маймуни“ и „Нощта на прилепите“ вече 11 години работи в тази посока и очаква с нетърпение появата на такъв център и у нас.  

 

Филмът е резулатат от проекта "Нощта на прилепите"  финансиран от Програма „Култура” на Столична община и разпространяван с подкрепата на Национален фонд "Култура". Партньори на проекта са Институтът по орнитология „Макс Планк“ и 

Национален природонаучен музей към БАН. С любезното съдействие на федерация "Зелени Балкани".

 

Предпремиера: 29 ноември, от 18.30 ч., онлайн със свободен достъп и беше последвана от разговор на живо с учения, влюбен в науката и прилепите - Антония Хубанчева.  

 

Премиера: 30 януари, от 17:00 часа online, последвана от дискусия "Прилепите: ужас и разум".

 

ГАЛЕРИЯ

Фотографии: Боряна Пандова

Фотографии: личен архив Антония Хубанчева