В малкия голям свят на прилепите - интерактивна инсталация с Антония Хубанчева

„В малкия голям свят на прилепите“ – интерактивна инсталация с Антония Хубанчева

 

Вълнуващата експедиция през подредени в музея обекти и видеа, в която се срещат науката и изкуството „В малкия голям свят на прилепите“ гостува в Природонаучния музей в с. Черни Осъм между 10 и 11 октомври 2023 г.

 

Зрителите ще бъдат водени от вдъхновяващ изследовател и ще могат по забавен и увлекателен начин да научат повече за прилепите, за странностите на природата и за фалшивите новини.

 

Туровете сa с продължителност от 60/70 минути.

>> Турове с водещ д-р Хубанчева – 5 лева на човек.

Със задължително предварително записване на тел. 06962 2371 или на имейл: reservations@nsmus.com

 

 

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП:

 

автори: Антония Хубанчева и Гергана Димитрова

визия и интерактивни обекти: Елена Шопова

режисура: Гергана Димитрова

водещ туровете: Антония Хубанчева

видео заснемане, монтаж: Боряна Пандова

анимация: Никола Налбантов

музика: Павел Терзийски, Веселин Веселинов-Еко

асистент продукция: Илияна Хубенова

 

Знаете ли, че по света има толкова много видове прилепи, че броят им е една четвърт от всички видове бозайници? Техният образ е свързван с най-странни суеверия, вярвания и митове. Прилепите плашат хората, в популярната култура те често са злодеи. В последните две години вниманието върху тях се изостри поради подозренията, че те са източник на коронавируса, независимо от научните доказателства, които се противопоставят на тези твърдения.

В днешния свят прилепите са под сериозна заплаха. Унищожаването на местообитанията им, ловът им, изменението на климата и други фактори мога да доведат до тяхното изчезване, а това би довело до екологична катастрофа.

 

В края на 2020 г. Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ показа за първи път документалния филм „В малкия голям свят на прилепите“. Този 30-минутен разказ за огромното значение на прилепите за екологичното равновесие и живота на земята, бе също и илюстрация на интересния резултат от срещата между изследовател-прилеполог – Антония Хубанчева и театрален режисьор – Гергана Димитрова.

 

 

   

Разпространението на интерактивната инсталация с Антония Хубанчева „В малкия голям свят на прилепите“ през 2023 г. ще се реализира в следните населени места и партньори: Природонаучен музей с. Черни Oсъм в община Троян, Музей "Дом на хумора и сатирата" в гр. Габрово и Регионален природонаучен музей в гр. Пловдив.

 

**

 

Разпространението на инсталацията през 2023 г. в с. Черни Осъм, гр.  Габрово и гр. Пловдив се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации" и програма "Едногодишен грант`22".

 

 През 2022 г. инсталацията "В малкия голям свят на прилепите" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, програма "Публики`21" и в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и Интеркултура Консулт.

 

 


снимки: архив Антония Хубанчева


Продължението на тази комбинация между изкуство и наука „В малкия голям свят на прилепите“ можеше да се види  и между 12 до 19 май 2022 г. в Националния природонаучен музей при БАН. Гергана Димитрова и Антония Хубанчева развиват работата по филма „В малкия голям свят на прилепите“ и я трансформират в интерактивна разходка, чийто водач бе самата Антония. Научихме от първо лице за най-новите ѝ открития в областта на сензорната екология, как всъщност се провежда научно изследване и по какъв начин различните науки си помагат. Според сензорната екология, ако погледнем през очите на различни животни, ще виждаме света съвършено различно. Въпрос не само на гледна точка, а и на сетивни органи.

Инсталацията „В малкия голям свят на прилепите“ бе бутикова покана към публиката да види света по напълно нов начин и това е съвсем буквално. Из цялата сграда на Националния природонаучен музей при БАН бяха разположени различни части на инсталацията.

 

Публиката обаче не беше просто наблюдател, а директен участник. Множеството обекти, които бяха разположени на различни места в музея, позволиха на всеки участник да види и усети обкръжаващата го среда през сетивата на прилепите. Той опита да ловува като тях, да вижда като тях и да създава ултразвук в честотата на прилепите. Всеки човек от публиката имаше възможността да научи дори какво количество храна би му било нужно дневно, ако беше прилеп. Сред предизвикателствата беше и различаването на научната от псевдонаучната или невярна информация. 

 


трейлър


 

Екипът на „36 маймуни“ създаде мащабен маршрут между познанието и симулацията в една активна изложбена среда на взаимодействие, разполагаща научните факти като съществен източник на разбирането за света, който ни заобикаля. 

 

Инсталацията може да пътува и да бъде представена на английски език, затова предлагаме подробно видео за партньорски организации ТУК. 

 

Минали събития:

 

▫ 01 - 31 май 2022 г., изложба „В малкия голям свят на прилепите“, фоайе в Националния природонаучен музей при БАН

▫ 16, 18, 19 май 2022 г. турове с Антония Хубанчева в Национален природонаучен музей при БАН

Част от инсталацията беше активна през седмицата от 12 до 19 май в работното време на музея, а през целия месец май музеят представи на първия си етаж изложба от проекта, както и прожекция на филма „В малкият голям свят на прилепите“

  


снимки: Боряна Пандова

През 2022 г. инсталацията "В малкия голям свят на прилепите" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, програма "Публики`21" и в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и Интеркултура Консулт.

 

Разпространението на инсталацията през 2023 г. в с. Черни Осъм, гр.  Габрово и гр. Пловдив се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации" и програма "Едногодишен грант`22".