В малкия голям свят на прилепите - интерактивна инсталация с Антония Хубанчева

„В малкия голям свят на прилепите“ – интерактивна инсталация с Антония Хубанчева

в Националния природонаучен музей при БАН 

 

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП:

автори: Антония Хубанчева и Гергана Димитрова

визия и интерактивни обекти: Елена Шопова

режисура: Гергана Димитрова

водещ туровете: Антония Хубанчева

видео заснемане, монтаж: Боряна Пандова

анимация: Никола Налбантов

музика: Павел Терзийски, Веселин Веселинов-Еко 

>>  турове с водещ – безплатни със задължително предварително записване тук

>>  част от инсталацията ще е отворена за посетителите на музея между 12 и 19 май

>>  изложба „В малкия голям свят на прилепите“, 01 - 31 май, фоайе, НПМ-БАН

 

*Туровете са подходящи за деца над 12 години

 

График на туровете: 

12 май // 16:00 ч. 

13 май // 16:00 ч. 

15 май // 14:00 ч.

15 май // 16:00 ч. 

16 май // 15:00 ч.

18 май // 16:00 ч. 

19 май // 11:30 ч.  

 


снимки: архив Антония Хубанчева


Знаете ли, че по света има толкова много видове прилепи, че броят им е една четвърт от всички видове бозайници? Техният образ е свързван с най-странни суеверия, вярвания и митове. Прилепите плашат хората, в популярната култура те често са злодеи. В последните две години вниманието върху тях се изостри поради подозренията, че те са източник на коронавируса, независимо от научните доказателства, които се противопоставят на тези твърдения.

В днешния свят прилепите са под сериозна заплаха. Унищожаването на местообитанията им, ловът им, изменението на климата и други фактори мога да доведат до тяхното изчезване, а това би довело до екологична катастрофа.

 

В края на 2020 г. Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ показа за първи път документалния филм „В малкия голям свят на прилепите“. Този 30-минутен разказ за огромното значение на прилепите за екологичното равновесие и живота на земята, бе също и илюстрация на интересния резултат от срещата между изследовател-прилеполог – Антония Хубанчева и театрален режисьор – Гергана Димитрова.

 

Продължението на тази комбинация между изкуство и наука можеше да се види  и между 12 до 19 май 2022 г. в Националния природонаучен музей при БАН. Гергана Димитрова и Антония Хубанчева развиват работата по филма „В малкия голям свят на прилепите“ и я трансформират в интерактивна разходка, чийто водач бе самата Антония. Научихме от първо лице за най-новите ѝ открития в областта на сензорната екология, как всъщност се провежда научно изследване и по какъв начин различните науки си помагат. Според сензорната екология, ако погледнем през очите на различни животни, ще виждаме света съвършено различно. Въпрос не само на гледна точка, а и на сетивни органи.

Инсталацията „В малкия голям свят на прилепите“ бе бутикова покана към публиката да види света по напълно нов начин и това е съвсем буквално. Из цялата сграда на Националния природонаучен музей при БАН бяха разположени различни части на инсталацията.

Публиката обаче не беше просто наблюдател, а директен участник. Множеството обекти, които бяха разположени на различни места в музея, позволиха на всеки участник да види и усети обкръжаващата го среда през сетивата на прилепите. Той опита да ловува като тях, да вижда като тях и да създава ултразвук в честотата на прилепите. Всеки човек от публиката имаше възможността да научи дори какво количество храна би му било нужно дневно, ако беше прилеп. Сред предизвикателствата беше и различаването на научната от псевдонаучната или невярна информация.   


трейлър


 

Екипът на „36 маймуни“ създаде мащабен маршрут между познанието и симулацията в една активна изложбена среда на взаимодействие, разполагаща научните факти като съществен източник на разбирането за света, който ни заобикаля. 

 

Част от инсталацията беше активна през седмицата от 12 до 19 май в работното време на музея, а през целия месец май музеят представи на първия си етаж изложба от проекта, както и прожекция на филма „В малкият голям свят на прилепите“

 

Инсталацията може да пътува и да бъде представена на английски език, затова предлагаме подробно видео за партньорски организации ТУК. 

– 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”. 

 

В партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и Интеркултура Консулт.


снимки: Боряна Пандова