„НДК споделя своите истории: разходка сред градските легенди” - интерактивна инсталация  в подземията на НДК, минус 2-ри етаж

екип на проекта:

автори: Здрава Каменова и Мирослав Христов

режисура и концепция: Гергана Димитрова, Василена Радева и Петко Стоянов

обекти: Елена Шопова

комикс: Теодора Дончева

разказвачи: Йорданка Стефанова и Петър Мелтев

превод: Атанас Игов

с участието на: Ади Кънева и Християн Йовчев

аудио в асансьора: Брина Щинехелфер (Per Aspera Productions, Берлин)

координация: Катрин Хрусанова

 

Благодарим на Александър Полатов, Христо Друмев, robotev.com, Альоша Игнатов, Даниел Друмев, Мартичка Божилова, Нейтън Купър и Здравко Йончев

 

„НДК СПОДЕЛЯ своите истории: разходка сред ГРАДСКИТЕ ЛЕГЕНДИ“ е мобилна театрална site specific (специално адаптирана към пространството) инсталация. Темата е провокирана от близкото комунистическо минало на България и интерпретира легендите от и за социализма, които се крият зад официалната история.

За проекта „36 маймуни“ решават да отидат в подземията на Националния дворец на културата (НДК). Мястото не е избрано случайно, сградата е емблематична за социализма и управляващата партия по това време, а днес тя продължава да е символ на неприключващия преход.

Режисьорите Гергана Димитрова, Василена Радева и Петко Стоянов работят заедно с авторите Здрава Каменова и Мирослав Христов. Заедно те извършват проучвания и провеждат множество интервюта, за да съберат, преразкажат и представят най-интересните, провокативни и спорни мистификации, свързани с НДК и неговата история. Зрителите ще се срещнат с градските легенди чрез интерактивни инсталации, създадени от сценографа Елена Шопова. Екипът кани хора със смели сърца на призрачна разходка из подземните коридори на НДК.

 

премиера: София, България, 16-18.10.2015г.

партньори: IETM (Медународната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства), ACT Асоциация за свободен театър, Бюро култура и НДК Национален дворец на културата и Фондация "За Оборище".

 

Проектът е финансиран от Министерство на културата.

 

 

ГАЛЕРИЯ                                                                               ©Здравко Йончев