МОВИМЕНТО / ВАРИАЦИИ

снимка: Здравко Йончев
снимка: Здравко Йончев

пет миниатюри и едно интервю на тема движение

 

следващи дати: 02, 03, 04 април от 19:30 ч.

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

Пл. “България” 1 (срещу фонтаните в подлеза на НДК)

 

На български език с английски субтитри

 

90 мин. / 12/10 лв.

билети на касата на НДК или онлайн тук

 

Премиера 2018 

24, 30, 31.10. 19:30 ч.

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

 

 

идея и концепция: Гергана Димитрова;

автори: Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха (Германия), Ив Лей (САЩ/Великобритания), интервю с Галина Борисова

сценография, костюми и видео: Елена Шопова; музика: Павел Терзийски; асистент-режисьор: Олга Иванова

с участието на: Елена Димитрова, Красимира Кузманова-Кокран, Тони Карабашев

 

Продукция на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

 

„Мовименто/Вариации“ е най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова. Спектакълът беше селектиран в програмата на тазгодишното издание на АСТ Фестивал за свободен театър, по време на който ще бъде и неговото първо представяне пред публика.

Италианската дума movimento, произхожда от латинската moveō – движение. Именно движението е темата, която обособява петте части на представлението.

В този своеобразен разговор с обща тема, Гергана Димитрова включва гласовете на пет авторки с различна националност, език и творчески интереси. Спектакълът започва с интервю с хореографката и изпълнителка Галина Борисова, което задава и смисловата рамка, основното тематично скеле на представлението.  Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха  и Ив Лей сглобяват и третират разнородни парчета от динамиката на съвременността. Петте фрагмента, които конструират „Мовименто/Вариации“ са напълно самостоятелни истории, но темите, които засягат са част от общия наратив на нашето ежедневие. „Мовименто/Вариации“ обръща внимание на множествеността и разнородността, на движението като хореография, като природна и житейска потребност; на движението, противопоставено на статичното; на движението като разпространение на идеи, на дигиталната динамика, на #Me Too, на Илън Мъск; на движението на пазари и природни ресурси; на неизменното движение към смъртта; на технологичното развитие, дори на движението из космоса.

Представлението осмисля и миграционните процеси днес, като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари, души, мисли, мечти, вируси, необходимости, като неотменна част от живота и света.

 

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с Гьоте-институт България.

 

снимка: Здравко Йончев

 


ГАЛЕРИЯ

снимки: Здравко Йончев

ВИДЕО