МЪРТВИ ДУШИ


 

Предстоящи дати:
28 и 29.11.2023 г. от 19.30 ч.
ТОПЛОЦЕНТРАЛА / Зала 1, СОФИЯ
Продължителност: 70 мин.

 

Продукция на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни, ONE DANCE WEEK, РЦСИ Топлоцентрала
Изследване на душата във война: новият спектакъл на Гергана Димитрова е вдъхновен от едноименния роман-поема на Николай Гогол и нашето съвремие.
Спектакълът съчетава танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография.
Автор на идеята, режисьор, драматург, хореограф: Гергана Димитрова

Хореограф, репетитор: Ангелина Гаврилова

Сценография, костюми и видео: Никола Налбантов 

Музика: Веселин Веселинов-Еко 

*използвани са авторски аранжименти и изпълнение на Gnossienne 1 от Ерик Сати и “Habanera” от операта “Кармен” от Жорж Бизе - арията изпълнява на живо Анита Дафинска

Глас зад кадър: Александър Митрев

Асистент продукция: Михаил Жекунов

визия: Никола Налбантов

фотограф Васил Танев

 

 

С участието на:

Ангелина Гаврилова, Вяра Болградова, Йоана Кадийска / Анита Дафинска, Филип Миланов, Цветан Пейчев, Михаил Иванов

 

Адриана Димитрова, Валерия Колева, Ева Атанасова, Емилия Радичева, Катя Кирова, Олександра Кирчева, Олександра Тимошенко / Лукас де Конинг, Славея Славчева, Борислав Вълов, Йордан Върбанов, Мартин Върбанов, Пьотр Кшемински, Сергей Жиганюк, Тони Кaрабашев, Ruanda

» » »

 

Спектакълът "Мъртви души" е вдъхновен от едноименния роман-поема на Николай Гогол и представлява съвременно изследване на душата по време на война.

 

Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?

 

Отговорите на тези въпроси търси Гогол преди повече от век и половина. На фона на случващото се днес в Украйна, неговата родина и място на действието на романа “Мъртви души”, не може да не си ги зададем отново. И в неговата традиция на портретиране на малките, но много говорещи детайли у поведението, обкръжението, облеклото на един човек, ще изследваме белега на войната върху тялото и душата.

 

Кратки портрети на хора от един град.

Хора на различни възрасти, с различен социален статус и занимания.

Те минават край нас, пред нас.

Един бърза за училище, друг е напазарувал.

Трети е вкъщи и се приготвя да излиза.

Четвърти е болен, а пети – влюбен и яде сладолед.

Някой кара колело, друг разхожда кучето си.

Виждаме ги в един и същи ден. 

Денят, в който всички те се срещат със смъртта.
 
Картините от войната в Украйна потресоха целия свят. Именно визуалните документални материали от събитията там са основата, на която се разработват движенческите партитури и образите на сцената. Спектакълът изследва езика на телата по време на война, за да се опита да разбере какво става с душата в такава екстремна ситуация. 
---
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма Едногодишен грант ’22, Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.
Продукция на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни, ONE DANCE WEEK, РЦСИ Топлоцентрала.
През 2023 фестивалът ONE DANCE WEEK се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е част от програма "Наследство" на Фондация Пловдив 2019.
Партньор на проекта е ОКИ Дом на културата „Средец“ София.
Разпространението на този проект през сезон 2023/24 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Галерия


фотограф: Васил Танев