37 клечки кибрит


„37 клечки кибрит“

от Здрава Каменова и Гергана Димитрова 

 

Предстоящи дати: 11.04.2024 г. от 19 ч.

Топлоцентрала / Зала 2

 

Българо-немска театрална копродукция на 36 маймуни (София) с TARTproduktion (Щутгарт), Fitz! (Щутгарт), ТNL (Люксембург).

 

с участието на Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен / Невена Калудова и Нейтън Купър

 

/*Нейтън Купър е награден от МКТФ „Пиеро“ / IPTF "Pierrot" 2023 г. в Категория: най-добър актьор за ролята си в спектакъла./

 

автори: Здрава Каменова, Гергана Димитрова

режисура и сценография: Бернхард Ойстершулте

драматург: Гергана Димитрова

музика: Юлиан Стоичков 

изработка на кукла, водещ работилница за работа с куклата: Антие Тьопфер

асистент режисьор: Карина Илиева

асистент сценограф: Таня Неделчева

превод на немски език: Александър Зицман

превод на английски език: Александър Гюровски

плакат: Ролф Ойстершулте

 

„37 клечки кибрит“ е българо-немска театрална продукция на четири организации – „36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт), Théâtre National (Люксембург).  Премиерата и в България се състоя на 06, 07, 09 декември І 19:30  в софийската партньорска сцена на проекта - РЦСИ „Топлоцентрала“.  

 

„37 клечки кибрит“ е пиеса, която минава жанрово по ръба на криминалната история. Тя е и пиеса за социалните неравенства в западните общества, които обострят и влияят все по-интензивно върху отношенията между хората. Тази динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан. Съвсем неслучайно заглавието реферира към „Малката кибритопродавачка“ на Андерсен. 

 

Пиесата ще ни отведе директно в живота на Елена, която е болногледачка и точно в този момент отива при поредния си клиент. Всичко започва нормално, дори добре. Агенцията предлага хубави условия, къщата е красива, семейството изглежда мило. Усещането ѝ обаче е, че е притисната от всички страни. Собственото ѝ семейство има нужда от парите, които изкарва в Германия, а клиентите се оказват не дотам безпроблемни. Постепенно нещата се оплитат в най-неочакван сюжет, измислен и всъщност задълбочено изследван от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, за които това е осмата обща пиеса. Двете провеждат поредица интервюта с болногледачи и хора от агенции, а финалната част от пиесата е завършена по време на есенната им резиденция на „ВТ Ивентс“ и ТАМ, Велико Търново.

 

За част от екипа на представлението това е втора театрална среща, тъй като някои от тях се познават от номинираната за „Икар“ (за драматургия) копродукция между „36 маймуни“ и TARTproduktion – „Пепеляшки ООД“.

 

През 2023 г. „37 клечки кибрит“ ще се играе няколко пъти в София, Щутгарт и Люксембург. Представлението се играе на български, немски и английски език със субтитри, а българската му версия след премиерите е на български и английски език,

субтитрирано на български.

-- 

Проектът „Реализация на българо-немска театрална продукция“ се осъществява с подкрепата на Столична община, Столична програма „Култура“.

Той се реализира с подкрепата на Съюза за свободен танц и театър Баден-Вюртемберг със средства на Министерството за изследвания, наука и изкуства Баден-Вюртемберг, службата за „Култура“ на град Щутгарт, Свободната сцена за танц и театър Щутгарт (FTTS).  

С партньорството на РЦСИ Топлоцентрала (София) и Гьоте-институт България.

Пиесата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програми Едногодишен грант и Творчески инициативи.

В България представлението през 2023 г. се разпространява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по "ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ”, Едногодишен грант 2022 г.


видео трейлърГалерия


фотограф: Васил Къркеланов