THE CASE OF PIPILOTTI MIST

online reading of a new play by Zdrava Kamenova and Gergana Dimitrova

Premier:

on FB site The Case of Pipilotti Mist и 36 Monkeys' site on FB, както и в Youtube каналът на 36 маймуни

30 март | 20:00 ч.  - част 1

31 март | 20:00 ч.  - част 2

01 април | 20:00 ч.  - част 3 

 

текст: Здрава Каменова и Гергана Димитрова 

участват: Йоана Буковска, Силвана Пишимарова, Мария Панайотова, Петко Каменов, Александър Митрев

музиката на живо: Веселин Веселинов-Еко

режисьор: Гергана Димитрова

 

 „Случаят Пипилоти Мист“ е пиеса, базирана на реални факти от живота на Астрид Линдгрен и на творби на концептуалната артистка Пипилоти Рист, заела името си от героинята на Линдгрен. Пиесата тематизира границата между изкуството и реалността.

Привидно криминалният ѝ сюжет, проследява разследването на мистериозно изчезналата художничка Пипилоти Мист. Чрез свидетелските показания и разпити, научаваме повече за личността и необикновения ѝ свят. Инспекторката успява да разкрие и нейния последен проект, който води и до решаването на случая.

Пиесата всъщност е работа в процес, който може да бъде проследен във Facebook страницата ѝ

 

За пиесата:

„Случаят Пипилоти Мист“ продължава въпроса, зададен в първата съвместна пиеса на Гергана и Здрава – „Праехидно“: „Какво е реалността и някой може ли да ни я покаже?“

Първоначалното вдъхновение, което стои зад текста са пустите улици и градове в целия свят по време на карантината, които изведнъж започнаха да изглеждат като декори на филм или пиеса. Хората сякаш бяха изчезнали. След това дойде образът на Пипи Дългото чорапче – може би първият женски супергерой в литературата, както и знаков образ за феминизма и анархизма. Тук обаче освен връзката между Пипи и живота на Астрид Линдгрен, Здрава Каменова и Гергана Димитрова се питат още: Какво щеше да прави Пипи, ако беше пораснала и беше под карантина?

 

В пиесата са включени и биографични факти и референции към работата на Пипилоти Рист, която е сред най-изтъкнатите и емблематични фигури на концептуалното изкуство. Именно на нейното творчество и личност е базиран персонажът на главната героиня – Пипилоти Мист.

 

image: 01-Pipilotti-Rist-Tyngdkraft-var-min-van-2007-800x474

 

Проектът е подкрепен от Национален фонд "Култура".

 


VIDEO
GALERY

rehearsal photos

works by Pipilotti Rist - the author who inspired the character of Pipilotti Mist