НОЩТА на ПРИЛЕПИТЕ

Предпремиерата се състоя на 29 ноември, от 18.30 ч., онлайн със свободен достъп и беше последвана от разговор на живо с учения, влюбен в науката и прилепите - Антония Хубанчева.  

 

сценарий и режисура: Гергана Димитрова

научен консултант по сценария и съавтор: Антония Хубанчева

видео арт и анимация: Никола Налбантов

художник: Елена Шопова

камера и монтаж: Боряна Пандова

глас зад кадър: Петър Мелтев

в ролята на водещ: Елена Атанасова

музика: Павел Терзийски и Веселин Веселинов-Еко

звук: Иво Стаменов - Отто 

превод от английски Мариана Събева

комуникации и социални медии: Културна фондация А25

 

Във видео-проекта „Нощта на прилепите“ артистите от екипа на "36 маймуни" разказват за смелите хипотези, които известната пътешественичка и учен-прилеполог Антония Хубанчева в момента доказва с експериментите си в областта на сензорната екология. От филма научаваме още как се провежда научно изследване, как различните науки си помагат, за да разберем истината и какво мислят учените за връзката между пандемията с COVID 19 и прилепите. 

Тенденцията за засилване на диалога между наука и изкуство се развива стремително през последните 30 години. В Европа и вече има множество центрове, които развиват и надграждат този диалог и се стремят да утвърдят важността на науката и изкуствата за развитието на обществото. Екипът на „36 маймуни“ и „Нощта на прилепите“ вече 11 години работи в тази посока и очаква с нетърпение появата на такъв център и у нас.  

Прожекцията и последващият разговор се осъществиха в рамките на FRESHER (Find Research Everywhere, SHare and expERience) - кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града от различни държави. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма "Хоризонт 2020“.

Проектът "Нощта на прилепите" се финансира от Програма „Култура” на Столична община. Партньори на проекта са Институтът по орнитология „Макс Планк“ и Национален природонаучен музей към БАН. С любезното съдействие на федерация "Зелени Балкани".

Link за премиерата в you tube. (29.11.2020, от 18:30 ч.)