ProText 3 x 3

 

ProText 3x3 е деветото издание на дългогодишното приключение на съвременната драматургия. Изданието представи две български и една каталонска пиеса от финалистите от отворената покана за участие в селекцията на Eurodram 2018. Режисьорите Гергана Димитрова, Борис Зафиров и Александра Петрова представиха текстове на Сабина Стефанова, Пау Миро и Мирослав Христов. 

По време на ProText 3x3  се проведе и публична дискусия на тема „Отглеждане на автори за начинаещи“, в която се включиха и специални гости, млади автори и режисьори.

 

Програма на ProText 3x3:

 

16.03. от 19:30 часа, бар TIME OUT (ул. Луи Леже 2, от лявата страна на Сатиричен театър „Ал. Константинов“, в подземието)

 

Официално обявяване на резултатите от отворената поканата за участие в селекцията на EURODRAM 2018 г. за съвременни български театрални текстове. Разговор с авторите и публична дискусия на тема: „Отглеждане на автори за начинаещи“ с участието на специално поканени гости. Модератори: Гергана Димитрова и Ясен Василев (и двамата са част от селекцията на EURODRAM 2016)

 

„На тъмно“ от Сабина Стефанова

23.03 и 24.03 от 19:30, бар TIME OUT

Режисьор: Гергана Димитрова

С участието на: Диана Спасова, Милена Ерменкова, Екатерина Георгиева, Тони Карабашев, Богдан Казанджиев, Станислав Кертиков, Петко Каменов

Асистент-режисьор: Борис Зафиров

Художник: Елена Шопова

Музика: Павел Терзийски

 

Пиесата „На тъмно” е сатирична комедия, в която всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна.

Ако смятате, че не можете да станете жертва на медиите, пазете се от екипа на Лора Шварц. Това са банда егоцентрични, самовлюбени психопати, без задръжки, за които проблемът не е в границите, а как най-лесно да бъдат прескочени. Пиесата разказва за трагикомичните и жалки истории, които съпътстват създаването на посредствен телевизионен продукт. „На тъмно” е за съвременния свят, в който всичко (информация, свобода, любов, идеали) е с готов етикет и цена. Инстинктът на героите е само един - покупко-продажба на сензации. Когато няма какво да продадат, продават себе си заради телевизионната популярност. Възможно ли е да изпитате съчувствие към тази банда нещастници, които се лутат сред собствените си глупост, алчност, завист, самосъжаления.

Има ли място за чувства в този свят на абсурда, в който дори любовта се плаща?

Истината, знаете, е твърде относително понятие. Колко струва и кой ще й плати цената? Дали това ще бъдат бандата самовлюбени психопати, зрителите или…

 

„Каре“ от Пау Миро

29.03. и 30.03. от 19:30, ДНК

Превод: Нева Мичева

Режисьор: Борис Зафиров

С участието на: Емил Стефанов, Ованес Торосян, Станислав Ганчев и Юлиян Петров.

Асистент- режисьор: Самуил Гълъбов

Сценограф: Илияна Кънчева

Костюмограф: Лилия Христова

Музика: Алексей Николов

Около масата в кухнята на едно старо жилище четирима мъже (бръснар, гробар, актьор и доцент по математика) играят на карти. Този апартамент е тяхното убежище, където всички провали са приемливи и простими. Нещо повече – провалът е правилото, не изключението. Малко преди окончателно да стигнат дъното, четиримата решават да се опълчат на съдбата си.

 

“Цикадите“ от Мирослав Христов

04.04. и 05.04. от 19:30, ДНК

Режисьор: Александра Петрова

С участието на : Надя Керанова и Георги Гоцин

Сценограф: Бояна Бъчварова

Видео артист: Гергана Лазарова

Музика: DATA TRANSPORTER

 

Сюжетът е своеобразна машина на времето, пренасяща зрителя от едно място на друго. Това е историята на мъж и жена, обвързани в продължение на много прераждания. По време на срещата им в междинно пространство – между живота и смъртта – тяхното общо минало оживява. Пиесата поставя въпроса дали настъпва време за промяна, щом естеството на любовта се промени.

 

ProText се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Проектът е финансиран от Програма „ Култура“ на  Столична община.  

 

Партньори на деветото издание на ProText са: ДНК – пространаство за съвременен танц и пърформанс/НДК; Гьоте-институт България, Eurodram, ивент бар TIME OUT.