"Танго в космоса"

в рамките на АСТ Фестивал за свободен театър 10

 

21.10.2020 oт 21ч. на сцена Дерида (ул. „Цар Самуил“ 32) 

 

билети на касите на EаsyPay и онлайн в мрежата на EPAYGO

Дом за овце и сънища тръгва на път!

 

Гостуваме на клуб ТАМ /Велико Търново/

на 04.10.2020 г. от 20 ч.

Очаквайте ни и в Смолян на фестивала "Забранено за възрастни" 

на 09.10.2020 г. от 18:30 ч.

 

Подробности за спектакъла тук

 

"Танго в космоса"

в рамките на Софийски фестивал на науката

 

27.09.2020 oт 19ч. на сцена Дерида (ул. „Цар Самуил“ 32) 

 

билети на касите на EаsyPay и онлайн в мрежата на EPAYGO

ProText online

 

Гледайте онлайн от 29 май до 05 юни запис на пърформанс-четенето на пиесата "Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Линк ще намерите тук 

Записът ще е достъпен до 05.06.2020

„Добре дошли в България” от Здрава Каменова и Гергана Димитрова
Две номинации за награда Аскеер 2017 за драматургия и поддържаща женска роля на Ива Тодорова за Еколожката.

Проучването за създаване на текста се проведе с подкрепата на Елена Шопова, Петър Мелтев и Василена Василева, асистирано от Екатерина Чокова в рамките на творческа резиденция, проведена от „36 маймуни”.

Екип за пърформанс-четенето във видеозаписа:
С участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Петър Мелтев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров
сценограф Елена Шопова
видеоартист Петко Танчев
музикант Павел Терзийски
режисьор Гергана Димитрова
асистент Екатерина Чокова

Премиера в рамките на ПроТекст 8 на 9.11.2016 г. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК), участие в АСТ Фестивал за свободен театър.

Продукцията на „36 маймуни” изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес.

Малко за пиесата:

Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи - мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти започват активна пропаганда към бежанците подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.
Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.

Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г. и се реализира в партньорство с галерия „Етюд”.

ProText online се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата”.
#Солидарност_В_Културата

 

ProText Online

 

В рамките на ProText online ще имате възможност да гледате видео запис на пърформанс-четенията на пиесите "На тъмно" от Сабина Стефанова и "Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова. И двете продукции са реализирани в рамките на платформата за нова драматургия ПроТекст на Организация 36 маймуни.

 

"На тъмно" от Сабина Стефанова (2018), ПроТекст 3х3


Гледайте онлайн от 19ч. на 21 до 19 ч. на 28 май 2020 г. запис на пърформанс-четенето на пиесата "На тъмно" от Сабина Стефанова. Линк ще намерите тукПиесата „На тъмно” е сатирична комедия, в която всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна.
Ако смятате, че не можете да станете жертва на медиите, пазете се от екипа на Лора Шварц. Това са банда егоцентрични, самовлюбени психопати, без задръжки, за които проблемът не е в границите, а как най-лесно да бъдат прескочени. Пиесата разказва за трагикомичните и жалки истории, които съпътстват създаването на посредствен телевизионен продукт. „На тъмно” е за съвременния свят, в който всичко (информация, свобода, любов, идеали) е с готов етикет и цена. Инстинктът на героите е само един - покупко-продажба на сензации. Когато няма какво да продадат, продават себе си заради телевизионната популярност. Възможно ли е да изпитате съчувствие към тази банда нещастници, които се лутат сред собствените си глупост, алчност, завист, самосъжаления.
Има ли място за чувства в този свят на абсурда, в който дори любовта се плаща?
Истината, знаете, е твърде относително понятие. Колко струва и кой ще й плати цената? Дали това ще бъдат бандата самовлюбени психопати, зрителите или…

С участието на : Диана Спасова, Милена Ерменкова , Екатерина Георгиева, Тони Карабашев, Богдан Казанджиев, Станислав Кертиков, Петко Каменов

Художник: Елена Шопова
Музика: Павел Терзийски
Режисьор: Гергана Димитрова
Асистент- режисьор: Борис Зафиров
Видео заснемане Иван Николов, opnn Productions

повече за платформата ПроТекст https://www.36monkeys.org/protext/

ProText online се реализира с подкрепата на Столична община, по инициативата „Солидарност в културата”.

#Солидарност_В_Културата

ТАНГО В КОСМОСА от Здрава Каменова и Гергана Димитрова 

театрална комедия за близката кончина на планетата Земя

 

25 февруари и 10 март 2020 (отменено!) в Камерна зала на театър "Сълза и смях" от 19:30 ч.

https://www.salzaismyah.bg/fr/node/2626

 

 

повече информация

минали дати:

11, 23 декември в Камерна зала на театър "Сълза и смях"

ПРЕМИЕРА

20 и 21 ноември 2019 от 19:30 ч.

Камерна сцена на театър „Сълза и смях“ 

80 мин.

 

билети на касата на театър "Сълза и смях" или онлайн, след регистрация, тук 17/14 лв. 

Дом за овце и сънища ( Haunted Hauses project)
театрален спектакъл

с награда ИКАР за музика и номинация за водеща женска роля

 

следващи дати:

07.02. от 19:30 ч. в кино Влайкова 

билети: тук 

 

 

минали дати:

19.12. от 19:30 ч. в Нов театър  НДК 

08.11. от 17:30 ч в Питещ, Румъния 

 

27.11. от 19:30 ч. в София, кино Влайкова 

1.10. София в Нов театър НДК от 19:30 ч.

05.10. Кемниц, Komplex Theater 

https://www.chemnitzkomplex.de/

 21.10. София в къщата музей "Андрей Николов"(Червената къща) част от АСТ Фестивал за свободен театър от от  20:45 ч.

 

 

Една овца, две овце, три овцe... Пред малката къща на една сляпа гадателка се вие върволица от хора. Стоят и чакат да съмне, а тя сънува. Един бял овен я води през пътеките на времената. Тя минава през опожарено село в Тракия през 1913 г., пътят й пресича бягащо на Запад момче от 1990 г., среща една изгубена крава от 2018 г., чува гласовете на неродените от 2030 г. Хора от всички краища на света, от минало и бъдеще, я дърпат за ръцете и искат да разкажат историята си. Всички те търсят нещо или бягат от нещо, къщите сменят стопаните си и всички къщи са изоставени, а всички хора - бездомни. Но това е само сън, нали? 

Автор и изпълнител: Здрава Каменова 
Режисьор: Гергана Димитрова 
Музика на живо: Павел Терзийски 
Видео на живо и костюм: Никола Налбантов 
Асистент-режисьор: Олга Кочанова
Пространствено решение - Наташа фон Щайгер 


Продуценти: международната театрална мрежа „Undernational Affairs", Център за култура и дебат „Червената къща", театър „Максим Горки"., студио Я в партньорство с ОСАИК - 36 маймуни

Премиери: 
14 октомври 2018 от 19:30, „Червената къща" 
19 и 20 октомври 2018 от 19:00, Берлин, Студио Я, театър „Максим Горки"

14, 15.12. 2018 - 19 ч. театър Ноймаркт, Цюрих

повече

Йоана Буковска-Давидова с първи моноспектакъл

 

следващи дати:

 

10.03. Нов театър НДК 

https://www.facebook.com/events/157496809003736/

минали дати:

25.01.Нов театър НДК

01, 17 октомври ДТ Пловдив

04 октомври  Нов театър НДК

7, 8 май ДТ Пловдив

1.06. София Фестивал "МОНО"

11.06. ДТ Пловдив

 

Предпремиерните представления на моноспектакъла “Променяне” ще се състоят от 19,30 ч., на 9 и 10 януари, както и 13 и 14 февруари 2019 г., 4, 5 март в Нов театър НДК, София.

 

Премиерата на постановката ще бъде в Пловдив, на 11. и 12.03.2019 г., на камерната сцена в ДТ“Н. О. Масалитинов“.

 

Билетите за предпремиерата вече са в продажба в касите на Билетен център НДК, Нов театър НДК и в мрежата на http://theatre.art.bg 

 

“Променяне” е един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност, който ще бъде представен в рамките на програмата на Пловдив - Европейска столица на културата

 

Йоана Буковска – Давидова подготвя първия в кариерата си моноспектакъл. “Променяне” е драматизация по книгата “Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей (на 16 декември) и 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

 

Любопитното е, че спектакълът „Променяне“, излиза точно 18 години – едно творческо пълнолетие - след премиерата на емблематичната постановка на театър 199 - “Есенна соната” по Ингмар Бергман, с реж. Младен Киселов, в която Йоана Буковска дебютира като професионална актриса в изключителната роля на Хелена, с номинация „Аскеер 2001“ за поддържаща роля.

 

Темата на драматизацията в „Променяне“– дело на самата Йоана - е именно Актрисата. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице - постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Нейното истинско “Аз” се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детинство, до вътрешна несигурност на работеща майка, с емоционални женски пропадания и творчески върхове или сривове. Лив Улман пише книгата си почти на възрастта на Йоана, затова и границите между двете се размиват, за да се разтворят в изповедното пространство на Актрисата като човешко същество.

 

Освен чрез емоционалната си човешка страна, “Променяне” ще ангажира зрителя, като обедини публиката, актрисата и сцената чрез иновативни технологии в театралното пространство.

 

Спектакълът ще допълни театралната условност с елементи от добавена реалност и 3D Mapping през личните смартфони на зрителите, които пожелаят. Така те ще участват пряко в създаването на реалността на сцената и телефонът – враг номер едно на актьора и публиката в театралната зала – ще стане инструмент в създаването на първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение.

 

Този спектакъл ще бъде емоционална бомбардировка за всички сетива. Едно безусловно, безапелационно, спонтанно, съкровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалиста с призвание, които седят зад прозвището “Актриса”. В “Променяне“ ставаш истинска до болка, изразителна по момичешки и озарено - вдъхновяваща по детски” – споделя за спектакъла самата Йоана.

 

Проектът „Променяне“ е част от програмата на “Пловдив - Европейска столица на културата 2019”.

Патрон на представлението е посланикът на Швеция за България - Н. Пр. Луиз Бергхолм. 

 

 

 ТВОРЧЕСКИ ЕКИП :

Идея, драматизация и изпълнение: Йоана Буковска-Давидова

Режисура: Гергана Димитрова

Асистент-режисьор: Теодора Георгиева

Добавена реалност: AVR1

Сценография и видео: Момчил Алексиев, Никола Налбантов

Музика: Йоана Робова и Петър Пармаков

Художник: Пенко Гелев

Анимация: Сотир Гелев

 

Видео:

Оператор: Мартин Балкански

С участието на актьорите: Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев

Хореограф: Марта Трифонова - Варлаамова

Грим: Татяна Слепцова - Тита

Координатор на проекта: Ади Кънева

Продуциран от „Организация за съвременно изкуство и култура - 36 маймуни”

 

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на Културата.

 

Спонсори:

Трелеборг//Trelleborg

Астразенека//AstraZeneca

Шведското консулство в България

Къщи за гости Кедър - гр. Долна Баня

 

 

За повече информация:

Лора Коларова / CEHub

 

+359 899 150 505/ lora@cehub.bg

МОВИМЕНТО / ВАРИАЦИИ - пет миниатюри и едно интервю на тема движение

 

следващи дати:

17.05.2019 от 21:30 ч. в Камерна сцена на ДТ Благоевград - участие в  Международния театрален фестивал Тарарабумбия в Благоевград

 

Премиера 2018 

 

идея и концепция: Гергана Димитрова;

автори: Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха (Германия), Ив Лей (САЩ/Великобритания), интервю с Галина Борисова

сценография, костюми и видео: Елена Шопова; музика: Павел Терзийски; асистент-режисьор: Олга Иванова

с участието на: Елена Димитрова, Красимира Кузманова-Кокран, Тони Карабашев

 

Продукция на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

повече

 

 

 

Последни представления на "Добре дошли в България15, 16, 17, 19 януари от 19:30ч в ДНК (подлеза на НДК).  повече информация за спектакъла: тук.

Следващи дати на Добре дошли в България:

11 април и 8 май 2018 в София

19:30 ч. в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК (в подлеза срещу фонтана с топките)

Очаквайте ни!

Билети: 12/8 лв. - на място (и предварителна продажба) 

за повече информация : https://www.facebook.com/WelcomeToBulgariaProject/

 

"Добре дошли в България" получи две номинации за театралните награди "Аскеер" -  за драматургичен текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова и за поддържаща женска роля на Ива Тодорова в ролята на Еколожката.  

повече инфо

трейлър: https://vimeo.com/201018497

Започва деветото издание на ProText 3x3 от 16-ти март до 05-ти април.

 

„36 маймуни“ с най-огромно удоволствие ви канят за девети път да станете част от платформата за съвременна драматургия ProText. Отново сме подготвили пиеси, които за първи път ще се представят пред българска публика, а две от тях ще имат своята световна премиера при нас. Трите пиеси са част от селекцията на международната мрежа за превод и популяризация на съвременна драматургия EURODRAM. Трите артистични екипа са водени от трима режисьори: Александра Петрова, Борис Зафиров и единия от създателите на ПроТекст - Гергана Димитрова. Затова нарекохме това издание 3х3 – три текста срещат три екипа и се получава ProText 9.

 

Започваме на 16-ти март с представяне на резултатите от отворената покана за селекция на EURODRAM 2018 за съвременни български театрални текстове и модериран разговор с авторите. Следват 3 седмици, в които ще има по две публични представяния на всяка една от пиесите. Кога ще се случат те, може да научите от програмата ни. Ще се видим там!

 

ПРОГРАМА

16.03. от 19:30 в бар TIME OUT (ул. Луи Леже 2, от лявата страна на Сатиричен театър „Ал. Константинов“)

Oфициално откриване от 19:30

Обявяване на селекция EURODRAM 2018, разговор с авторите и публична дискусия на тема: „Отглеждане на автори за начинаещи“ с участието на специално поканени гости. Модератори: Гергана Димитрова и Ясен Василев.

 

23.03 и 24.03 от 19:30 в бар TIME OUT

„На тъмно“ от Сабина Стефанова

Билети: 12/8 лв. в бар TIME OUT

 

С участието на : Диана Спасова, Милена Ерменкова , Екатерина Георгиева, Тони Карабашев, Богдан Казанджиев, Станислав Кертиков, Петко Каменов

Художник: Елена Шопова

Музика: Павел Терзийски 

Режисьор: Гергана Димитрова

Асистент- режисьор: Борис Зафиров

 

Пиесата „На тъмно” е сатирична комедия, в която всяка прилика с действителни лица и събития не е случайна. 
Ако смятате, че не можете да станете жертва на медиите, пазете се от екипа на Лора Шварц. Това са банда егоцентрични, самовлюбени психопати, без задръжки, за които проблемът не е в границите, а как най-лесно да бъдат прескочени. Пиесата разказва за трагикомичните и жалки истории, които съпътстват създаването на посредствен телевизионен продукт. „На тъмно” е за съвременния свят, в който всичко (информация, свобода, любов, идеали) е с готов етикет и цена. Инстинктът на героите е само един - покупко-продажба на сензации. Когато няма какво да продадат, продават себе си заради телевизионната популярност. Възможно ли е да изпитате съчувствие към тази банда нещастници, които се лутат сред собствените си глупост, алчност, завист, самосъжаления. 
Има ли място за чувства в този свят на абсурда, в който дори любовта се плаща?
Истината, знаете, е твърде относително понятие. Колко струва и кой ще й плати цената? Дали това ще бъдат бандата самовлюбени психопати, зрителите или…

 

29.03. и 30.03. от 19:30 в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК 

 „Каре“ от Пау Миро

Превод от каталонски: Нева Мичева

Билети: 12/8 лв. на касите на НДК и ДНК

 

С участието на: Емил Стефанов, Ованес Торосян, Станислав Ганчев и Юлиян Петров.

Режисьор: Борис Зафиров

Асистент- режисьор: Самуил Гълъбов

Сценограф: Илияна Кънчева

Костюмограф: Лилия Христова

Музика: Алексей Николов

 

Около масата в кухнята на едно старо жилище четирима мъже (бръснар, гробар, актьор и доцент по математика) играят на карти. Този апартамент е тяхното убежище, където всички провали са приемливи и простими. Нещо повече – провалът е правилото, не изключението. Малко преди окончателно да стигнат дъното, четиримата решават да се опълчат на съдбата си. 

 

04.04. и 05.04. от 19:30 в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК 

“Цикадите“ от Мирослав Христов

Режисьор: Александра Петрова

Билети: 12/8 лв. на касите на НДК и ДНК

 

ProText 3х3 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е финансиран от Програма „ Култура“ на  Столична община.  

Партньори на деветото издание на ProText са: ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс/НДК; Гьоте-институт България, Eurodram, ивент бар TIME OUT.

Следващи дати на "Добре дошли в България" в Габрово, Търново и София

Следващи дати на Добре дошли в България:

1, 2, 3 декември 2017 в София

19:30 ч. в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК (в подлеза срещу фонтана с топките)

Очаквайте ни!

Билети: 12/8 лв. - на място (и предварителна продажба) 

за повече информация : https://www.facebook.com/WelcomeToBulgariaProject/

 

След представянето на фестивала в Бремерхафен (Германия) и интересната дискусия с публиката там, екипът се отправя на кратко българско турне. Очаквайте ни!

 

17.10. 2017 Габрово  съвместно с Дом на хумора и сатирата, Габрово / House of Humour and Satire, Gabrovo

19:30 ч. в зала 8 в Дом на хумора и сатирата

 

19.10. 2017 Велико Търново съвместно с Powwow Club and VT EVENTS

19:30 ч.  в Powwow club, ул. Ниш 3

 

23, 24, 25.10.2017 София

19:30 ч. в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК (в подлеза срещу фонтана с топките)

за повече информация и билети, вижте съответните събития: https://www.facebook.com/WelcomeToBulgariaProject/

 

С участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров
сценограф Елена Шопова /Радостина Тодорова/
видео Петко Танчев (Melformator)
музика Павел Терзийски (ClavexperienceBigBanda)
режисьор Гергана Димитрова
асистент Михаил Жекунов

 

Спектакълът пътува с подкрепата на Фондация “Америка за България” чрез Програмата “ИЗКУСТВО В ДВИЖЕНИЕ”, администрирана от Фондация “Арт Офис”. Разпространението на проекта се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Проектът е съфинансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2016 г. и се реализира в партньорство с галерия "Етюд", ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, Национален дворец на културата, сдружение ПОРТА БГ и Гьоте-институт България.

Добре дошли в България / Welcome to Bulgaria - последно за сезона

 

Добре дошли в България / Refugees Welcome 

 

Последно за сезона Добре дошли в България

на 05.05. от 19:30 в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс (в Националния дворец на културата) 

 

"Добре дошли в България" получи две номинации за театралните награди "Аскеер" -  за драматургичен текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова и за поддържаща женска роля на Ива Тодорова в ролята на Еколожката. 

 

Билетите вече са в продажба, а местата ограничени.

Не отлагайте! 

Цена 8/10 лв. на касите на НДК и на място 1 час преди представлянието и тук

 

Можете да подкрепите живота на спектакъла и през новия сезон на сметка: ОСАИК-36 маймуни

F I N V B G S F

BG 67 FINV 9150 1200 0805 92 основание: Добре дошли в България

повече инфо

трейлър: https://vimeo.com/201018497

 

http://eurodram-bulgarian.weebly.com/
https://www.facebook.com/eurodram/

EURODRAM - Европейска мрежа за съвременна драматургия и ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СЪВРЕМЕННО АЛТЕРНАТИВНО ИЗКУСТВО И КУЛТУРА  –  36 МАЙМУНИ

обявяват:

Отворена покана за участие в селекцията на EURODRAM 2017 г.

 за споделяне на преведени на български език съвременни театрални текстове и присъединяване към мрежата

!!! удължаване на срока до 31.01.2017 !!!

повече на 

http://eurodram-bulgarian.weebly.com/ и https://www.facebook.com/eurodram/

 

 

 

С радостен маймунски крясък, издаден хорово от 36 МАЙМУНИ / 36 MONKEYS, ви призоваваме отново заедно да се впуснем в любимото ни приключение: дългосрочната инициатива за пърформанс-четения на нова драматургия и развитие на експериментални сценични практики ПроТекст. 

По ред това е 8-мото издание на платформата, но погледната от друга перспектива всяка осмица е и знак за безкрайност. Случайност?! Не мислим така! 

Ясен Василев, Гергана Димитрова и Здрава Каменова са трима от четиримата автори (заедно с писателя Георги Господинов), селектирани от българския комитет на международната мрежа за обмен на съвременна драматургия EURODRAM. В пределите на ProText ∞ те заформят своя авторова безкрайност, в която драматурзите са и професионални режисьори и актьори. 

Оставяме на вас да проследите нишките, а ето какво сме ви подготвили ние: 

 

 

 

 

 

 

 

 

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞ Програма на ProText : ∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞


05 и 06 ноември от 20:00 часа


Борхестриптих


автор и режисьор: Ясен Василев
участват (по азбучен ред): Александър Узунов, Велислав Павлов, Петър Мелтев, Живко Джуранов
асистент режисьор: Петко Стоянов
сценография и видео: Петко Танчев
времетраене: 60 минути


„Борхестриптих”, вторият текст за театър на Ясен Василев, стъпва едновременно върху три разказа на Борхес - „Смърт и Компас“, „Вавилонската Библиотека“ и „Другият“ - и върху творчеството и живота на писателя, от които заема сюжет, персонажи и мотиви. Четиримата изпълнители са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи. В този свят между библиотека и вселена е поставен знак за равенство, а пространствата и техните обитатели са изцяло изградени от цитати.
*with English subtitles

купи билет

 

 

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/192808491" width="640" height="360" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe> 

 

09, 10 и 11 ноември от 20:00 часа 
Представянето на 11 ноември е част от официалната селекция на ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival 2016


Добре дошли в България"


автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова 
съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева.
участват: Здрава Каменова, Владимир Димитров, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Петър Мелтев, Петко Каменов, Тони Карабашев, 
сценограф: Елена Шопова
видео: Петко Танчев
музика: Павел Терзийски
режисьор: Гергана Димитрова
асистент: Екатерина Чокова
времетраене: 75 минути 
Проектът се осъществява в партньорство с Галерия Етюд и ПОРТА БГ. 
видео флаер
Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи - мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти - започват активна пропаганда към бежанците, подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.

*with English subtitles
купи билет


Координатори на ProText ∞: Юлия Денчева, Петко Стоянов
Връзки с медиите: Културна фондация < А25 > Cultural Foundation

∞∞∞ Предупреждаваме, че за разлика от авторовия ентусиазъм, местата в залата и четения са ограничен брой, затова препоръчваме да не отлагате, а да сте сдобиете с входен документ час по-скоро. 
Билетите вече са в продажба на касите на НДК и онлайн на ticketportal.bg. 
Цена: 10 │ 8 лева ∞∞∞

- - - 
EURODRAM е европейска мрежа за театрален превод. Работи с европейските, средноазиатските и средиземноморски езици. Основната ѝ цел е да запознае професионалистите и театралната публика с произведения, които остават предимно неиздадени, обръщайки особено внимание на езиковото разнообразие. Вижте повече на: http://eurodram-bulgarian.weebly.com/

Проектът е съфинансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2016 г. 

 

"Споделена визия"

Проучване на потребностите и потенциала на свободната творческа сцена за ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА, ТАНЦ, ТЕАТЪР, МУЗИКА и ЛИТЕРАТУРА в СОФИЯ

Част от Предложение за изготвяне на стратегия за развитие на свободната творческа сцена.

 

Участвайте в нашата анкета: http://goo.gl/forms/9dgo5rXMQTZgfhyt1

Повече за проекта тук. 


Проект "Споделена визия" е иницииран от Асоциация за свободен театър и се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа 2016 от „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни“.

36 маймуни са съорганизатори на Лятна международна академия за драматургично писане „Дом за непослушни” 

София, Търново, с. Габровци, 23.07 – 05.08.2016

 

Това лято в с. Габровци ще се проведе Лятна международна академия за драматургично писане, която ще събере на едно място драматурзи и сценаристи, работещи в сферата на различни изкуства: театър, кино, танц, аудио театър и аудио инсталация. Програмата ще се състои от четири лекции и три ателиета, водени от доказани и иновативни френски, немски и балкански практикуващи лектори. Подробности можете да научите на сайта на академията http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/

подробно описание

Лятната международна академия по драматургично писане „Дом за непослушни”

23.07 – 05.08.2016

 

Това лято в България ще се проведе първата по рода си академия по драматургично писане - своеобразен форум, свързващ различни жанрове: кино, театър, танц и аудио продукции. В продължение на две седмици вече утвърдени и начинаещи автори на драматургични текстове и сценарии за филми от цял свят, избрани от организаторите сред десетки желаещи да се включат, ще участват в лекции и ателиета под ръководството на известни европейски и балкански преподаватели и артисти.

База на академията за това първо издание ще е сградата на бившето професионално-възпитателно училище интернат в с. Габровци, която сдружение ДУПИНИ превръща в резидентен арт център. Тук в близкото минало са били изпращани да учат, работят и живеят малолетни с противообществени прояви, с цел да бъдат "превъзпитани", за да могат отново да се реинтегрират в обществото. Тази бивша „поправителна институция”, която е белязана от множество истории, съдби и следи от миналото,  е отправната точка и същевременно тематична рамка на академията "Дом за непослушни". 

Освен в с. Габровци, част от лекциите ще се проведат в София и Велико Търново, а първата от тях е тази на големия македонски писател и драматург Горан Стефановски, която ще се състои на 24 юли във Френския институт, с вход свободен. Озаглавена "Малка книжка с капани", лекцията ще докаже, че човек може да направи въздействащ драматургичен текст без въобще да използва думи, уповавайки се на онова „вещество в писането на пиеси, което предхожда "думата" и което е по-силно от думите”. Проф. Стефановски е автор на текстове за редица европейски продукции третиращи въпросите на миграцията, пост-комунистическия преход и идентичност, както и гост- преподавател в различни университети в цял свят.

Друг важен гостуващ лектор е датчанката Сигна Кьостлер (SIGNA), автор на инсталации,  пърформанси и театрални продукции и  носител на Датската награда за театрална режисура. На 26 юли, тя ще проведе лекция във Велико Търново, насочена към основните методи на създаване на специфични пространства, където физическата граница между пърформанс артиста и публиката е премахната, а драматургичната рамка се развива чрез импровизация. Лекцията ще се фокусира върху ролята на пространството като изходна точка и използването на документален материал като главен изграждащ елемент в развитието на персонажите.

Работата на колектива SIGNA може да се характеризира с термина пърформанс инсталация. Всеки техен пърформанс е специално разработен за пространството, в което ще се играе. Основателите на SIGNA – дуото  Сигна Кьостлер и Артур Кьостлер, работят заедно с голям артистичен екип от международни артисти, с които съвместно създават детайлно разработени инсталации, които се характеризират с изключително дълга продължителност. Публиката е подканена не само да посети и да изследва пространството, но също така и да  взаимодейства с пърформанс артистите, в някои случаи дори да се конфронтира с тях. Някои от оставащите в историята на съвременния театър пърформанси на групата са „Оракулът на Руби Таун”, „Хадес Фрактура“, „Вила Сало“, вдъхновен от филма на Пазолини „Сало, или 120 дена на Содом“, където актьорите пресъздават атмосферата на Маркиз дьо Сад и още „Кучешки процеси“, базиран на романа на Кафка „Процесът“.

Друга любопитна лекция е тази на българката писателка, живееща в Париж – Албена Димитрова. Родена в София през 1969 година,  заминава за Франция няколко месеца преди падането на Стената. Дипломира се в Сорбоната по Икономически науки. Като икономист тя изследва математически модели на системните рискове, свързани с приватизацията в страните от Източна Европа и с механизмите на корупция. От 2006 г. насам се посвещава изцяло на писането и на драматургията. В областта на съвременния танц Албена Димитрова сътрудничи с хореографи като Брис Льору и Орелиан Бори, създава спектакъла Géométrie de Caoutchouc (Геометрия на каучука) и е драматург на танцовия спектакъл L’Autre (Другият), под режисурата на Франсоаз Гияр и Клер Ришар, поставен в Комеди Франсез.

Нейната интерактивна лекция ще се проведе на 28 юли в с. Габровци и ще се базира на 3 геометрични форми - кръг, квадрат и триъгълник. На първо място участниците ще изпитат визуалното въздействие и емоционалните чувства на конкретното пространство и след това ще обсъдят възможностите за изследване на драматургичния конфликт чрез налагането на определени ограничения в пространството.

В програмата са включени още три практически ателиета за писане на сценарии, на аудио театър и аудио инсталация и за писане на театрална пиеса. Текстовете, сътворени по време на драматургичната академия, ще бъдат официално представени пред публика на 5 август от 19:30 в с. Габровци. След това международната инициатива ще отпразнува своя край с концерт на групата Kottarashky и DJ set на Galin.

Повече за Академията можете да научите на официалното ѝ откриване и представяне, което ще се състои на 23 юли в Гьоте-институт – България, а пълната програма можете да намерите тук: http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/.

 

 

Добре дошли в България! - театрална пиеса от Здрава Каменова и Гергана Димитрова

 

(първо представяне на работа в процес)

 

04.05.2016 от 19:30 ч в ДНК - вход свободен

 

Новият проект на „36 маймуни” изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес. Формата на работа, която екипът е избрал този път, е колективна творческа резиденция за проучване и създаване на драматургичен материал. Резиденцията е в процес и ще продължи до есента на 2016 г.

 

На 04.05.2016 от 19:30 ч в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще имате възможност да се запознаете с раждащата се пиеса, да разберете повече за процеса дотук, както и да поговорите с екипа.

 

Малко за пиесата:

 

Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи - мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти започват активна пропаганда към бежанците подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.

Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и  поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.

  

автори Здрава Каменова и Гергана Димитрова 

съавтори Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева.

асистент на резиденцията Екатерина Чокова.

асистент продукция Радослава Кънева, Християн Йовчев

 

Екип за представяне на 04.05.2016 в ДНК

 

текста ще четат: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Петър Мелтев, Петко Каменов, Тони Карабашев

 

сценограф Елена Шопова

режисьор Гергана Димитрова

асистент Екатерина Чокова

 

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г. и се реализира в партньорство с галерия „Етюд”.

 

Ханс-Тийс Леман е сред най-значимите фигури в съвременното театрознание. Автор на теорията за постдраматичния театър, рефлектираща върху театъра след 60-те години на 20-ти век и оказала съществено влияние върху процесите в развитието на съвременния театър.
 
Съосновател заедно с Анджей Вирт на прочутия Институт по приложно театрознание в университета в Гисен. Професор по театрознание към Йохан Волфганг Гьоте – университет, Франкфурт/Майн от 1988 до 2010, когато се пенсионира.
 
Гост-професор по театрознание в много университети в Европа, Япония и САЩ, стипендиант на Japan Society for the Promotion of Science, автор на редица издания за теория на театъра, на книги за съвременния театър и специално за Бертолт Брехт и Хайнер Мюлер.  
 
Събитието е съвместен проект на Гьоте-институт и НБУ за представяне на българския превод на една от най-популярните книги в съвременния театър и основоположна за Х.-Т. Леман:“Постдраматичният театър”. Книгата е издание на НБУ и Панорама+, преводач – Гергана Димитрова, стилов редактор - Силвия Петрова, научен редактор – проф. Виолета Дечева.
 
За приноса му към театрознанието с теорията за постдраматичния театър и за влиянието му върху образованието по театър и съвременната сцена той ще бъде удостоен със званието Почетен доктор (doctor honoris causa) на Нов български университет.
 
По покана на Гьоте-институт в София проф. Леман ще присъства на представянето на книгата и ще е на разположение за дискусия и разговор с публиката.
Модератор на срещата ще бъде проф. Виолета Дечева.
 
27.04.2016, сряда, 18.00 часа
Гьоте-институт, ул. Будапеща 1, София

http://www.kultura.bg/bg/article/view/23849

Българската селекция на EURODRAM 2016

EURODRAM selection 2016 is there! 
The most interesting contemporary plays according the network...
Bulgarian selection 2016:
български / Bulgare / Bulgarian [46]
★ Апокалипсисът идва в шест вечерта (The Apocalypse comes at 6 pm / L'Apocalypse est prévue pour 18:00 / Апокалипсис приходит в 6 вечера) # Георги Господинов / Georgi Gospodinov
★ Борхестриптих (Borgestriptych) # Ясен Василев / Yasen Vasilev
★ Пепеляшки ООД (Cinderellas Ltd. / Cendrillon SARL / Золушки OOO) # Здрава Кaменова и Гергана Димитрова / Zdrava Kamenova & Gergana Dimitrova. see whole selection

повече информация на http://eurodram-bulgarian.weebly.com/

още:

Интервю по БНР с Гергана Димитрова за поканата на eurodram за нови български пиеси. Можете да чуете тук.

интервюто със Здрава Каменова Пантелеева в New International Theatre Experience (NITEnews) по повод EURODRAMA селекцията за България, в която беше включена пиесата "Праехидно" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова.

интервю в New International Theatre Experience (NITEnews) по повод EURODRAMA селекцията за България, в която беше включена пиесата "Праехидно" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова